Keinkeloel trapt af: François Omam-Biyik

François Omam-Biyik 8 juni is een gedenkwaardige dag. Het is 98 jaar geleden dat de Braziliaanse voetbalbond werd opgericht, 14 geleden dat Sepp Blatter werd benoemd tot voorzitter van de FIFA en vandaag begint het EK en trapt Keinkeloel eindelijk af!


Openingswedstrijden zijn doorgaans niet het aanzien waard. De verwachtingen zijn altijd hoog. We zijn er aan toe dat de bal echt gaat rollen na een periode van onbenullige oefenpotjes en zinloos gelul in allerlei talkshows waar niemand op zit te wachten. Toch kijken we allemaal. We zijn besmet met het virus. We hebben koorts, EK-koorts.
Ik herinner me een eerdere openingswedstrijd op een groot toernooi waar Polen aan de aftrap stond. Op het WK van 1978 in Argentinië speelden ze tegen regerend wereldkampioen West-Duitsland een oersaaie 0-0. Die wedstrijd staat nog steeds model voor het beeld dat we hebben dat openingswedstrijden geen bal aan zijn.
Maar het gaat natuurlijk niet altijd zo. Vandaag – en dáárom is het vandaag pas echt een gedenkwaardige dag – precies 22 jaar geleden op 8 juni 1990, stond torenhoog favoriet en regerend wereldkampioen Argentinië met Maradona op het WK in Italië tegenover het dan nog nietige Kameroen. Niet El Diez, Pluisje stal de show, maar één van de allergrootste koppers uit de geschiedenis van het voetbal: François Omam-Biyik. Hij scoorde het enige doelpunt in het zeer vermakelijk openingsduel. En hoe!

Een vrije trap van de linkerkant komt laag voor het doel en gaat via een Kameroener bijna loodrecht de lucht in. François kijkt naar de neerdwarrelende bal, stapt een paar passen achteruit en springt half zijwaarts richting de bal. Zijn voeten komen anderhalve meter van de grond als de bal als een veer uit de lucht valt. François strekt zijn lange gespierde lichaam om nóg hoger te komen. Met een perfecte timing ramt hij zijn voorhoofd exact op het juiste moment tegen de bal. Hij kopt hem zó hard naar de grond, dat de keeper totaal verrast is als hij vlak voor de lijn stuit. Hij grabbelt wat, maar via zijn knie rolt de bal in het doel.

François Omam-Biyik speelde in die tijd bij het Franse Stade Laval. Via een zwerftocht langs een viertal andere Franse clubs werd hij door Leo Beenhakker naar Mexico gehaald. Daar scoorde hij in 75 wedstrijden 49 goals voor Club América . Beenhakker zei over Omam-Biyik: “Als die gozer springt, dan hebben ze op het vliegveld een vlek op de radar, zo hoog gaat ie. Af en toe dan ben je bang, als er een beetje thermiek is dat ie opstijgt.”

Qnak, ik heb afgetrapt. Zet jij de eerste aanval op? Doe maar over links? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideale plaatje van de linkerflank van Oranje.

Pingel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s