De Kuifaalscholver uit Kuttekoven

Gunter de Grever kwam op de wereld in Kuttekoven, een belachelijk klein dorpje in Belgisch Limburg. Geruchten gaan dat Gunter, die opgroeide in de schaduw van Kasteel de Klee, een verre nazaat is van de graaf van Loon. Dat zou kunnen verklaren waarom de rotte appel steevast de hand boven het hoofd werd gehouden.

Want Gunter was geen lief kind, geen leuk jong en zeker geen aimabele man. Maar voetballen kon hij wel. Dat deed hij niet in Kuttekoven, want de inwoners daar waren bijzonder zuinig op het gebied van voortplanting. Meer dan 170 inwoners hebben er nooit gewoond. De voetbalcarrière van De Grever, getooid met een karakteristieke, branievolle kuif, begon daarom in het nabijgelegen Hoepertingen.

Het bacchanaal duurde drie dagen, tot tevredenheid van 't Bruin Kafeeke.Bij Hand in Hand liet de talentvolle spits een spoor van ellende achter. Het was geen toeval dat na een handvol incidenten en een deurwijzing de clubkas van Hand in Hand plots leeg bleek te zijn. En dat Gunter drie nachten heeft gefeest in ’t Bruin Kafeeke in Borgloon waar geen vragen werden gesteld naar zijn plotselinge weelde.

Na een korte periode in de luwte duikt Gunter weer op. Wellense SK lijft de gracieuze en opportunistische aanvaller in. Het wordt een gelukkig huwelijk dat resulteert in een kampioenschap in 1985/1986. Gunter is de gevierde man. De supporters smullen van zijn charisma, bluf en ondeugd. Gunter is cult en wordt op handen gedragen.

Zijn buitenproportioneel gespitste neus is niet alleen goed voor goals. Gunter ruikt kansjes, ook buiten het veld. Het terrein aan de Houtstraat (de Zavel) wordt bijkans leeggeroofd. Vingers wijzen, maar monden zwijgen. Gunter heeft Wellense SK immers kampioen gemaakt!

Wellen en omstreken ligt aan zijn getalenteerde voeten. Maar Gunter is geen man die deelt. Als een Lance Armstrong dwingt hij teamgenoten te dansen naar zijn pijpen. Wanneer trouwe rechtermiddenvelder Briek Lambrechts met een camion vol anabolen wordt gepakt bij de Nederlandse grens, zwijgt het bestuur en verdwijnt Gunter uit Wellen. Mét een bijnaam.

Als twee druppel water.

De Kuifaalscholver uit Kuttekoven. Altijd loerend op brandstof voor zijn ego. Azend op visjes. Zijn vastberadenheid en zijn niet aflatende honger maken hem gewiekst. De Limburgers spreken kwaad achter zijn rug, maar staan op de banken als hij scoort. Daarom krijgt nog een kans. Bij Heers VV negeren ze de waarheid, enkel om onrealistische ambities waar te kunnen maken.

Zijn prestaties zijn enigszins flets in Heers en zijn uitspattingen beperken zich tot een incidentele vechtpartij in café Vansimsen. Hij lijkt rust te hebben gevonden aan de zijde van Veerle, een schone madam uit Veulen. Zijn sobere, effectieve manier van spelen trekt echter de aandacht van Sint-Truiden, een eersteklasser in die tijd. Maar dan gaat de Kuifaalscholver nog één keer in de fout.

De voorzitter maakte er niet eens zo’n probleem van. Zijn vrouw had wel vaker in een ander bed gelegen. Maar zijn zoon Benoit, linksback in het elftal, kon het niet verkroppen. Tijdens een weinig verheffend rondootje op de training wist Benoit het rechterbeen van de Kuifaalscholver uit Kuttekoven net onder de knie af te zagen. Gunter heeft nooit meer gevoetbald. Hij verloor zijn been én Veerle, verdween in het nachtleven van Tongeren en werd levenloos gevonden in een Haspengouwse wijngaard…

***

Het is jammer Pingel, dat Gunter nooit heeft bestaan. Want het is een mooi verhaal. Een mooie bijnaam (zoals de Tovenaar van Tatabánya, El Jardinero of Bello di Notte) is mij niet genoeg. Een verhaal wil ik horen.

En Qnak dan? Spijtig genoeg kan ik het niet interessanter maken dan het is. Dus onwetendheid geeft mijn bijnaam nog een klein beetje glans. Verwacht geen onthulling, maar als je ergens Jipsloop met Knakworst kan verbinden, dan ben je op de goede weg.

Dat Gunter zich te goed zou doen aan prestatiebevorderende middelen had ik ook niet verwacht Pingel. Maar er zijn meer voetballers die uit de dopingpot hebben gesnoept. Stille gevallen, milde straffen. Welke staat jou het meest bij? En verzin dan gelijk een mooie smoes die je zelf zou gebruiken bij een positieve plas!

Elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen of personen berust op louter toeval. Het bovenstaande verhaal is compleet verzonnen. Behalve dan dat Wellense SK echt kampioen is geworden in ’86.

Advertenties

One thought on “De Kuifaalscholver uit Kuttekoven

  1. Pingback: Valsspelerij |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s